Informatie LHV-Huisartsenkring Friesland Aan- en afmelden  -  Bekijk online
LHV
Nieuwsflits Huisartsenkring Friesland
 
22 december 2016

Beste Collega’s,

Het jaar zit er bijna op. De donkere dagen voor Kerstmis. Het is druk in de praktijk de laatste weken. Niet zozeer door de directe patiëntenzorg; die paar extra consulten gaan er ongemerkt bij. Wel door het aantal regel-dingen: overleg met specialisten, verwijzing binnen de GGZ, briefjes voor van-alles-en-nog-wat, verzoeken om informatie, wel of niet voorzetten antistolling,  gaarne nog eens uw controle van het Hb, wilt u de resultaten van het onderzoek met de patiënt bespreken? De specialisten hebben ons ontdekt als bereidwillige uitvoerders. We zeggen niet graag nee tegen patiënten of collega’s. En het is toch maar een paar minuten werk.

De afspraken die zijn voortgekomen uit het Substitutieproject zouden deze stroom aan extra werk moeten reguleren. Dit project, een unieke samenwerking tussen huisartsen, specialisten en zorgverzekeraar, is afgelopen zomer afgerond. De resultaten zijn besproken met De Friesland. Helaas is het daar vooralsnog bij gebleven. Er liggen goed onderbouwde voorstellen waarbij vaak voorkomende, niet-ingewikkelde medische verrichtingen en onderzoeken, dichter bij huis, goedkoper en efficiënter kunnen worden overgenomen door de huisarts. Natuurlijk stellen wij hier onze voorwaarden: we moet de tijd ervoor krijgen, de ruimte hebben en er fatsoenlijk voor betaald worden.

De kring had een roerig jaar. Het lijkt erop dat de wereld om ons heen op alle fronten aan het veranderen is. De LHV werkt, met een nieuwe directeur, aan de reorganisatie van de vereniging en het ondersteunende bureau. We hopen hiermee onze slagvaardigheid te vergroten en aan de leden te laten zien dat het belangrijk is om als een hechte beroepsgroep naar buiten te treden. Voor het komende jaar zal verdere verkleining van de normpraktijk hoog op de politieke agenda staan. Welke kant gaat De Friesland op? Blijft het bij plannen maken of gaan ze daadwerkelijk investeren in de huisartsenzorg? Hoe gaat het verder met de Friese ziekenhuizen? Gaan ze zich goed organiseren of wachten we op een volgende opnamestop omdat het geld op is?

Ondertussen werken wij als kringbestuur, versterkt met 2 nieuwe bestuursleden, Jet van Leeuwen en Hilly ter Veer, gestaag verder aan het uitvoeren van onze plannen. Ondersteund door onze beleidsmedewerker Peter van der Mark is het gelukt om het overzicht te houden over de vele onderwerpen die de Friese huisartsen bezighouden. Waar we zagen dat afspraken niet werden nagekomen, hebben wij ingegrepen. Erik Dijkstra, Peter Izeboud en Elmire Dijker van het LHV-regiobureau in Zwolle waren hierbij van grote waarde met hun kennis, inzet en steun. Met Dokterszorg en de ROS werkten wij constructief  samen op onderwerpen als Ouderenzorg, Acute zorg en POH-GGZ.

Voor elke huisarts is het een roerige tijd. Er wordt veel van ons gevraagd. Patiënten worden niet alleen ouder en complexer maar ook veeleisender. Het zorgaanbod wordt steeds uitgebreider. Praktijkondersteuners nemen gelukkig een deel van ons werk over. Maar hoe bewaren wij het overzicht? Steeds vaker krijgen wij verzoeken uit het ziekenhuis of van de GGZ om de zorg, dicht bij de patiënt, te leveren. Soms kunnen of willen wij dat niet zelf doen. Daarom zijn veel huisartsen inmiddels de samenwerking aangegaan met naburige praktijken of binnen de Hagro. Op deze manier wordt het werk beter verdeeld en doet u vooral dat werk waar u het beste in bent. Steeds vaker is de praktijkmanager de spil die deze samenwerking mogelijk maakt.
 
Door de medewerkers van Dokterszorg worden wij ook ondersteund. Zij faciliteren al jaren onze ANW-diensten en de Ketenzorg. De Doktersacademie verzorgt onafhankelijke nascholingen voor huisartsen en hun team. Doktersdiensten traint en detacheert praktijkmanagers, helpt ons onder andere bij praktijkoverdracht en het opzetten van ouderenzorg. Dokterszorg is enorm gegroeid en soms vergeten we dat deze organisatie voor en van de Friese huisartsen is. Wij zijn de aandeelhouders! Om ons als huisartsen meer zichtbaar te maken moeten de LHV-Huisartsenkring Friesland en de Ondernemende Huisartsen Friesland weer een geheel gaan vormen. In het afgelopen jaar is het contact tussen de twee verenigingen al geïntensiveerd. In 2017 willen we weer één vereniging worden. Eén aanspreekpunt van en voor de Friese huisartsen dat duidelijk richting geeft aan onze eigen Dokterszorg. Op 1 februari 2017 hebben we onze eerste gezamenlijke Ledenraadvergadering.

Over een paar dagen is het Kerstmis. Tijd om stil te staan bij wat werkelijk belangrijk is in ons leven. Bij de mensen die altijd om ons heen staan: familie, vrienden, buren en ook onze patiënten. Wat hebben we het goed met elkaar in Nederland. Wat een rijkdom en overvloed. Vrede. We denken aan onze collega Paul Storms die dit jaar overleed. Hoe triviaal is dan bestuurlijke drukte, substitutie en reorganisaties. Ik ben huisarts in Friesland. Ik krijg energie van de samenwerking met mijn collega’s. Ik word geweldig ondersteund door vele mensen binnen de praktijk en daarbuiten. En ik houd genoeg vrije tijd over voor mijn gezin, vrienden, bestuur en hobby’s. In alle opzichten ben ik een bevoorrecht mens.

Ik wens u allen gezondheid en geluk in 2017. Ik hoop dat we als Friese huisartsen de handen ineenslaan en saamhorig er een waardevol en welbesteed jaar van maken. Ik reken er op dat u ons blijft steunen met uw suggesties, kritiek, complimenten en uw lidmaatschap.

Namens het bestuur van de Huisartsenkring Friesland,
Bart Maats, voorzitter

LHV-Huisartsenkring Friesland
038 - 46 01 251  |  huisartsenkringfriesland@lhv.nl  |  friesland.lhv.nl
Twitter Youtube
Lidnummer: 0191, u ontvangt deze email op e.dijker@lhv.nl