Informatie van uw huisartsenkring Aan- en afmelden  -  Bekijk online
LHV
Nieuwsbrief Huisartsenkring Zuidoost Brabant
 
19 januari 2017
Vacature Kringvoorzitter
Na twee termijnen van 4 jaar als kringbestuurder actief te zijn geweest, en het laatste jaar als voorzitter, moeten we per 31 maart a.s.afscheid nemen van Wim Heres.
Het kringbestuur zoekt een huisarts die zijn rol wil overnemen. Wat staat u dan te wachten? Als kringbestuurder kiest u er voor de huisartsenzorg te vertegenwoordigen in een periode waarin samenwerken met andere disciplines meer dan ooit de agenda bepaalt. De afgelopen jaren zijn veel verbindingen gelegd tussen diverse bestuurlijke en uitvoerende lagen van huisartsenorganisaties, zorginstellingen en gemeenten. De kring is vaste gesprekspartner aan talloze overlegtafels. U bent vertegenwoordiger van de huisarts in deze regio ongeacht hoe georganiseerd, u ontmoet interessante nieuwe mensen, u bepaalt mede wat belangrijk is voor de regionale huisartsenzorg, en u bent altijd op de hoogte van de laatste informatie.
Concreet betekent dit 1x per maand een bestuursvergadering, 3x per jaar een leden discussieavond rondom een thema.en 6x per jaar een LHV LedenRaad bijeenkomst. Als voorzitter bent u aanspreekpunt voor stakeholders als ook voor leden, heeft u regelmatig overleg met bestuurders en beheert u tevens een eigen portefeuille met projectvoorstellen, samenwerkingsovereenkomsten en dergelijke die wachten op uw beoordeling: is de huisartsenzorg hiermee gediend?
Gemiddeld zult u 6-8 uur per week nodig hebben. Uiteraard kunt u rekenen op ondersteuning van het kringbureau en een passende vergoeding. Voor een volledig profiel klik hier.
Ten behoeve van een goede vertegenwoordiging van het gebied Zuidoost Brabant zoeken we bij voorkeur een huisarts uit de regio Helmond.

Eén van de huidige bestuursleden, Wim Heres, Marianne Zweipfenning of Maurits Westein, kan mondeling meer informatie geven. Neem gerust contact met hen op! Liefst via het kringbureau 040-2310638. Belangstellenden kunnen hun interesse kenbaar maken door een brief inclusief CV vóór 1 maart a.s. te mailen naar huisartsenkringzob@lhv.nl t.a.v. het kringbestuur.
Leden Themabijeenkomst 21 februari
Dinsdag 21 februari a.s. organiseert de Huisartsenkring een leden themabijeenkomst. De bijeenkomst vindt plaats van 19.30-21.00 uur in Strijp-Z (begane grond - 0.14). Alle leden zijn welkom! U kunt uw aanwezigheid doorgeven via HAweb in de groep Leden Huisartsenkring Zuidoost Brabant.
Het voorlopige programma ziet er als volgt uit (o.v.b.):
19.30 uur - Opening
19.35 uur - Het medicatieproject: wat heeft u nodig? 
20.15 uur - Start Wagro Zuidoost Brabant
20.30 uur - Afscheid Wim Heres, kringvoorzitter
21.00 uur - Afsluiting met een hapje en drankje
Uitwisseling medische gegevens per e-mail?
Ontvangt u ook wel eens patiëntgegevens via e-mail? Of bereikt u het verzoek om patiëntinformatie per e-mail te delen?
De kring heeft al enkele keren het signaal ontvangen dat door zorgaanbieders/zorginstellingen patiëntinformatie wordt uitgewisseld via niet beveiligde e-mail. Vooral daar waar geen gebruik wordt gemaakt van beveiligde systemen zoals bijvoorbeeld ZorgDomein en Zorgmail, kan er sprake zijn van een onveilige situatie.
Herkent u dit probleem? Laat het ons weten (huisartsenkringzob@lhv.nl) zodat wij namens de beroepsgroep huisartsen hierop actie kunnen ondernemen.
Tolkentelefoon
Ook voor het jaar 2017 is door het Achterstandsfonds Zuidoost Brabant een overeenkomst gesloten met TVcN voor de ad hoc telefonische tolkdienst. De kosten voor het gebruik van deze tolkdienst komen ten laste van het achterstandsfonds. Van deze dienst kunnen alle huisartsen in Zuidoost Brabant gebruik maken, omdat de (ver)taalbarrières aansluiten bij achterstandsproblematiek.
Geen administratie voor u
Met TVcN is afgesproken dat ad hoc telefonische tolkdiensten (dus geen schriftelijke vertaaldiensten, geen tolk op locatie, geen gereserveerde telefonische tolkdiensten) aan huisartsen in een maandelijkse verzamelfactuur aan het Achterstandsfonds Zuidoost Brabant worden doorberekend. Op die manier hoeft u geen administratieve handelingen te verrichten. Om controle op het budget en de facturering te kunnen houden, wordt u bij het aanvragen van een telefonische ad hoc tolkdienst om informatie gevraagd.
In de praktijk betekent dat het volgende:
U belt met TVcN op telefoonnummer 088-2555222 keuze 1 gevolgd door keuze 2.
Vervolgens geeft u duidelijk aan dat u wilt aanvragen:
Eindhoven e.o. onder relatiecode AFEIND
Helmond e.o. onder relatiecode AFHELM  
De TVcN medewerker ziet dan dat het om een speciale regeling gaat en zal u vragen om de voorletters en achternaam van de betreffende arts en postcode en huisnummer van de praktijk.
Na het geven van deze informatie wordt u verder geholpen door de medewerkers van TVcN. U heeft in meer dan 95% van de gevallen binnen 2 minuten een tolk aan de telefoon. Voor een telefonische tolkdienst is alleen een telefoon met speakerfunctie nodig.
Virenze start traumateam
Virenze is gestart met het Trauma team, een nieuw team dat gespecialiseerd is in het behandelen van psychische klachten die ontstaan zijn na traumatische ervaringen. Het aanbod wordt zowel in de Generalistische Basis-GGZ als in de Specialistische GGZ geleverd op locaties Oss, Rosmalen en Eindhoven. In de nabije toekomst wordt deze zorg ook aangeboden op locaties Breda en Tilburg. Het aanbod richt zich zowel op de kinderen en adolescenten als op de volwassenen en gezinnen.
De behandelaars van het Virenze trauma team hebben veel ervaring met diagnostiek en behandeling van traumagerelateerde klachten, ook met de complexe vormen van trauma gerelateerde klachten in uitzonderlijke omstandigheden. Onder andere Nederlandse en buitenlandse veteranen, geüniformeerden en mensen met een niet-Nederlandse achtergrond die afkomstig zijn uit oorlogsgebieden en daar trauma gerelateerde klachten aan over hebben gehouden, zoals asielzoekers en vluchtelingen. Indien nodig wordt er gewerkt met tolken als blijkt dat de taal nog onvoldoende is om een traumagerichte behandeling in het Nederlands te kunnen volgen.
Het team wordt geleid door de gerenommeerde experts, dr. Boris Drožđek, psychiater/psychotherapeut en drs. Jan Rodenburg, klinisch psycholoog/psychotherapeut.
Voor meer informatie en aanmeldingen zie website (kopje gespecialiseerde trauma-zorg). Let op: alle aanmeldingen verlopen via het Virenze kantoor in Rosmalen.
Stimuleringsregeling opleiding VS PA 
In de eerste lijn ligt de uitdaging voor de toekomst!
Voor het beantwoorden van alle zorgvragen zijn voldoende hulpverleners nodig. Verpleegkundig specialisten (VS) en physician assistants (PA) leveren zorg van goede kwaliteit met een hoge patiënttevredenheid. De organisatie van de zorgverlening is doelmatig en kosteneffectief.
Maar er is een tekort aan opleiders en leerwerkplekken voor VS en PA, onder andere door financiële drempels. Daarom heeft de landelijke Stuurgroep Taakherschikking Eerstelijn (met vertegenwoordigers van koepelorganisaties) de succesvolle stimuleringsregeling Versterking Opleiding VS PA Huisartsenzorg verlengd voor cohort 2017 (start van de opleiding in september 2017).
Binnen de randvoorwaarden van deze regeling kunnen huisartsen en huisartsorganisaties die een VS of PA willen opleiden én structureel inzetten zich aanmelden als leerwerkplek. Dit kan door het indienen van een goed onderbouwde aanvraag voor ondersteuning bij de onafhankelijke beoordelingscommissie. De beoordelingscommissie beoordeelt of de aanvraag al dan niet kan worden gehonoreerd. Er is een beperkt budget beschikbaar, waarmee zoveel mogelijk leerwerkplekken in Nederland worden gerealiseerd.
De stimuleringsregeling is aanvullend op de subsidieregeling van de hogeschool en betreft een tegemoetkoming voor het opleiden van studenten VS of PA in de huisartsenzorg die de opleiding starten in september 2017 (studiecohort 2017).
Aanmelden voor het studiecohort 2017 kan tot 15 april 2017.
Aanmeldingen dienen digitaal te worden ingestuurd via het aanvraagformulier Regeling Versterking Opleiding VS PA Huisartsenzorg.
De randvoorwaarden en het aanvraagformulier zijn te vinden
op de website van KOH.

Heeft u vragen: bel of mail gerust!
mevrouw E. Derckx, projectleider KOH, 040-2310620, e.derckx@stichtingkoh.nl
VEZN: projectencalls en focusonderwerpen 2017
Projectaanvragen voor de financiering van regionale projecten kunnen op drie momenten gedurende het kalenderjaar worden ingediend. De deadlines voor de projectencalls van 2017 zijn:
1 februari 2017
1 juni 2017
1 oktober 2017
Daarnaast  kunt u ook gedurende het hele jaar een aanvraag doen voor missie- en visietrajecten of voor lokale implementatieprojecten. Voor meer informatie over deze mogelijkheden verwijzen wij u naar de website. Ook vindt u op deze website informatie over alle projecten die worden gefinancierd vanuit VEZN.

De doelstelling van VEZN is het faciliteren van cultuurveranderingen en kansrijke initiatieven in de 1e lijn, om de zorg nu en in de toekomst kwalitatief goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Vanaf dit jaar worden er geen thema's benoemd waarbinnen projectaanvragen kunnen worden ingediend; VEZN wil met name projecten stimuleren die een bijdrage leveren aan onderstaande ontwikkelingen.
Uitgangspunt is persoonsgerichte zorg, waarbij de nadruk ligt op veerkracht en eigen regie. Problemen worden zo veel mogelijk in de zogenaamde voorliggende voorziening in de wijk dicht bij de inwoner opgelost. De ondersteuning wordt gepast ingezet, eenvoudig als het kan en alleen complex (ketenzorg, Multi Disciplinair Overleg (MDO), specialistisch tweedelijns domein) als het moet. Deze complexe zorg is effectief en van goede kwaliteit, integraal georganiseerd en met een goede coördinatie.

Kernbegrippen:
•    persoonsgerichte zorg
•    substitutie van zorg (van 2e -> 1e lijn en van 1e lijn -> 0e lijn)
•    matched care
•    stimuleren van zelfmanagement
•    wijkgerichte zorg
•    implementatie van good practices
•    coördinatie van zorg

Projectaanvraag indienen?
Denkt u dat uw project in aanmerking komt voor een bijdrage vanuit VEZN? Aarzel dan vooral niet om hiervoor een projectaanvraag in te dienen! Bezoek de website en vind hier alle informatie over de projectprocedure, criteria en voorwaarden. Tevens kunt u hier het projectaanvraagformulier downloaden.
Vooraankondiging 6e PaTz symposium
Donderdag 30 maart 2017 in Vergadercentrum De Veste te Amersfoort, 18.00-21.00 uur (17.15-18.00 uur inloop met broodjes).
Voor deelnemers aan bestaande PaTz-groepen en geïnteresseerden die een PaTz-groep willen starten.
 
Huisartsen en (wijk)verpleegkundigen die nog niet bekend zijn met  PaTz, kunnen van 16:30 tot 17:30 uur een introductie bijwonen (deelname aan deze bijeenkomst is gratis).
De officiële uitnodiging met het programma staat in februari op de website: www.patz.nu
Fietsnascholingscursus Mont Ventoux (SportMáx)
Ben je huisarts? En is wielrennen je hobby? Combineer dan nu een interessante geaccrediteerde nascholingscursus over sportgeneeskunde met je hobby. 
Na een succesvolle eerste editie wordt van 16 tot 22 september 2017 wederom een geaccrediteerde fietsnascholing georganiseerd in Buis-les-Baronnies aan de voet van de legendarische Mont Ventoux.
De opzet van de cursus is dat er in principe ’s ochtends wordt nageschoold en ’s middags gefietst. We fietsen dagelijks afstanden van 40-100 km met twee niveaugroepen (basisgroep en een wat snellere groep).
Voor verdere informatie klik hier.
Agenda
21 JAN 2017  
Het Roer Moet Om - Verkiezingsdebat Amsterdam
02 FEB 2017  
Zorg om de zorg in Nederland
20 FEB 2017  
Het grote zorgdebat: Zorg voor de toekomst Nieuwegein
21 FEB 2017  
Kring LedenRaad - Themabijeenkomst Eindhoven
10 MRT 2017  
Symposium Een psychoanalitisch perspectief voor de huisartsenpraktijk De Bilt
 
LHV-Huisartsenkring Zuidoost-Brabant
040 - 23 10 638  |  huisartsenkringzob@lhv.nl  |  zuidoostbrabant.lhv.nl
Twitter Youtube
Lidnummer: K0007, u ontvangt deze email op m.vandoremalen@lhv.nl