Aan- en afmelden  -  Bekijk online
LHV
WDH | Reminder Cyclus Kindergeneeskunde voor de huisarts 
           20 maart - 15 mei - juni 2019
 
1 maart 2019

Geachte mevrouw Verstegen,

Dit jaar staat het kind centraal tijdens de WDH-cyclus.
Verspreid over drie verschillende data bieden wij u een gevarieerd programma aan waarbij iedere avond zijn eigen invalshoek kent. De eerste avond richt zich op het somatische aspect: Hoe herkent èn behandelt u het acuut zieke kind? De tweede avond bespreken de kinderarts en jeugdarts samen veelvoorkomende voedings-, groei- en regulatieproblemen bij kinderen. Hoe hiermee om te gaan? Wanneer verwijst u en naar wie? De derde avond gaat over communicatie en gaan we aan de slag met focustaal: Hoe stelt u een kind op het gemak in vervelende situaties? Aansluitend een persoonlijk verhaal over een overleden patiëntje, waarbij de eigen huisarts en de moeder vertellen over hun ervaringen en leerpunten in het palliatief zorgtraject.   

Datum Woensdag 20 maart, woensdag 15 mei en juni 2019
Tijd 19.00 - 22.00 uur, inloop vanaf 18.45 uur
Locatie Hotel van der Valk, Raamweg 10 Cuijk
Accreditatie    3 punten per avond (9 punten voor de gehele cylcus) 
Prijs Leden van de LHV-Huisartsenkring Nijmegen e.o. € 80 per avond.
Niet leden van de LHV-Huisartsenkring Nijmegen e.o. € 160 per avond.

Inschrijving is per avond. Er zijn nog plaatsen beschikbaar. Let op! Dit is een herinnering. Heeft u zich al ingeschreven, dan hoeft dit niet nog een keer.


Woensdag 20 maart: Het acuut zieke kind

Spreker: dhr. G. Truin, kinderarts-intensivist CWZ.
Deze avond krijgt u praktische handvaten over hoe u het acuut zieke kind herkent en wat hierbij de valkuilen zijn. Wanneer is haast geboden? Aan de hand van casuïstiek bespreken we de meest voorkomende acute klachten zoals dyspnoe en ernstige dehydratie. Speciale aandacht gaat uit naar de zuigeling in de eerste weken. Wat verwacht u te zien, welke dingen wilt u weten, welke urgentie koppelt u eraan en wat meldt u aan de kinderarts? Er is ruim tijd voor interactie en vragen. 
Inschrijven voor avond 1:  Het acuut zieke kind op 20 maart 2019
  
Woensdag 15 mei: Voedings-, groei- en regulatieproblemen vanuit de eerste en tweede lijn
Sprekers: Mw. C. Buzing en mw. R. van Piggelen, kinderartsen CWZ.
De workshop wordt begeleid door dhr. F. van de Laar, huisarts en jeugdarts.
Deze avond staat in het teken van het samenspel tussen de eerste en tweede lijn. De focus ligt op voedings-, groei- en regulatieproblemen bij kinderen. Welke rol heeft het CB? Wat kunt u als huisarts van hen verwachten? Wat zijn alarmsignalen? Wanneer is een verwijzing naar de kinderarts geïndiceerd? Wat bijvoorbeeld te doen met een huilbaby of een peuter met poepangst? Er wordt ook uitgebreid stilgestaan bij de spugende zuigeling. Na deze avond bent u in staat om als huisarts deze veel voorkomende problemen bij kinderen op een juiste manier te benaderen en te verwijzen.
Inschrijven voor avond 2: Voedings-, groei- en regulatieproblemen vanuit de eerste en tweede lijn op 15 mei 2019.

Juni 2019: Focustaal en kinderpalliatie
Helaas hebben wij moeten besluiten om de scholingsavond op woensdag 17 april van de cyclus kindergeneeskunde, over focustaal en kinderpalliatie, te verzetten naar een andere dag. Op dit moment zijn we bezig met het organiseren van een nieuwe datum, waarschijnlijk in juni. Hierover volgt z.s.m bericht met de mogelijkheid om in te schrijven. 

Deel 1 Focustaal: de kracht van woorden
Spreker: Mw. E. Reichert - Pont, kinderarts CWZ.
Hoe gebruikt u taal om rust te creëren en de beleving van pijn te verminderen? Deze avond maakt u kennis met focustaal in de praktijk, wat is het? Wanneer kunt u het gebruiken? Wat zijn de do's and don'ts? Met aansprekende voorbeelden en rollenspellen gaat u zelf oefenen met praktische voorbeeldzinnen.


Deel 2 Leerpunten bij kinderpalliatie
Sprekers: Dhr. G. Locate, huisarts te Nijmegen en Mw. M. Broeren, ervaringsdeskundige en verbonden aan het Kenniscentrum Kinderpalliatieve zorg.
Als huisarts maakt u het liever niet mee, een ongeneeslijk ziek kind bij u in de praktijk. Gerco Locate kwam er in 2016 voor te staan met Maxine, de 3-jarige dochter van Marjolein Broeren. Samen bespreken zij aan de hand van hun eigen ervaringen welke belangrijke rol de huisarts heeft binnen de kinderpalliatieve zorg. Wat is kinderpalliatieve zorg en waarin verschilt het van palliatieve zorg voor volwassenen? Welke impact heeft de diagnose op ouders en de rest van het gezin? Voor welke keuzes komen zij te staan? Wat kan de huisarts op die beslismomenten doen en wie kan de huisarts voor aanvullende zorg inschakelen? Op welke manier bouwt u een relatie op met een ernstig ziek kind en het gezin en wat is daarvan de meerwaarde? Deze scholing helpt om te weten welke rol u kunt vervullen en waar u terecht kunt met (hulp)vragen.  
 
Meer info?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de wdh@huisartsenkringnijmegen.nl
Voor de algemene voorwaarden voor nascholingen van WDH Nijmegen e.o zie de website.
Als WDH zetten we in op interactieve nascholingen met regionale deskundigen. Er zal ruim de gelegenheid zijn tot het stellen van vragen of het inbrengen van eigen ervaringen. Ziet u graag een specifiek onderwerp aan bod komen? Laat het ons weten, dan proberen wij het mee te nemen in de voorbereidingen. 

Inschrijven
Inschrijven voor avond 1: Het acuut zieke kind op 20 maart 2019. 
Inschrijven voor avond 2: Voedings-, groei- en regulatieproblemen vanuit de eerste en tweede lijn op 15 mei 2019.
Inschrijven voor avond 3: Focustaal en leerpunten bij kinderpalliatie, bericht volgt z.s.m.
 
Vriendelijke groeten,

Namens WDH Nijmegen e.o.
Brechtje Hermans, huisarts en lid WDH

Tessa Versteegde, huisarts en lid WDH

LHV-Huisartsenkring Nijmegen e.o.
024 - 64 56 088   |  secretariaat@huisartsenkringnijmegen.nl  |  nijmegen.lhv.nl
Twitter Youtube
Lidnummer: onbekend, u ontvangt deze email op j.verstegen@huisartsenkringnijmegen.nl