Informatie van uw huisartsenkring Aan- en afmelden  -  Bekijk online
LHV
Nieuwsbrief Huisartsenkring Zwolle/Flevo/Vechtdal
 
17 december 2020
Alles is (en wordt weer) anders …
 

Beste collega’s,
 
Ik schrijf deze column op de avond dat de premier voor de tweede maal dit jaar vanuit het Torentje een toespraak richt aan Nederland. De avond dat Nederland in volledige lockdown gaat.
 
De effecten van Covid-19 zijn ook in onze praktijken merkbaar. Uiteraard omdat we, ook in onze regio, de afgelopen maanden veel patiënten hebben gezien met dit ziektebeeld, waarvan een aantal helaas aan de gevolgen zijn overleden. Ook collega’s ontsprongen de coronadans niet, waardoor de uitvoering van de dagzorg in een aantal praktijken lastiger is geworden. Verder hebben we door de pandemie veel mensen met andere ziekten gemist. Bij veel patiënten werden ernstige aandoeningen als kanker vaak in een later stadium opgespoord, waardoor ook het behandeltraject anders is verlopen. Ook de druk op de GGZ is fors toegenomen.
 
Kortom: er zijn veel zorgen. Zorgen om onze patiënten, om onze medewerkers, om onze eigen gezondheid en om ons functioneren. We spreken elkaar minder op nascholingen, hebben minder echt contact, vergaderen ons suf via Teams of Zoom … We merken in de uitvoering van zorg dat alles door corona anders is geworden: mondkapjes in de praktijk, anderhalve meter afstand (de ruimte is er soms gewoonweg niet) en een run op de griepvaccinatie zijn daar slechts een paar voorbeelden van.
 
De noodzakelijke andere werkwijze maakt extra creatief voor mogelijkheden online. Beeldbellen is voor de meesten van ons al realiteit. Wie had dat een jaar geleden gedacht? Ook digitaal vergaderen, wat in de praktijk een hoop reistijd scheelt, valt niet meer weg te denken. Toch is het al met al mijn ervaring dat de online werkwijze geen tijd oplevert, ook al zouden verschillende verzekeraars ons dat willen doen geloven. Ieder contact kost tijd. Of dat nu fysiek is, telefonisch of digitaal. Iedere patiënt, elke casus heeft onze aandacht en scherpte nodig, en we zitten juist in een periode waarin we meer tijd voor die patiënt zouden willen ….
 
Lastige situaties, dat zijn het. Zeker in een aantal gebieden waar het huisartsentekort al voelbaar is.

‘Toekomstbestendige huisartsenzorg’: we horen het maar al te vaak. Ik ben ervan overtuigd dat huisartsen bij uitstek toekomstbestendig zijn. Iedereen wil gebruikmaken van huisartsen. Ze zijn overal inzetbaar, generalistisch, doelgericht, zeggen nauwelijks nee, zijn van alle markten thuis, flexibel, en passen zich in een crisis uitermate snel aan …
 
Kerst is een tijd om te reflecteren, te bezinnen, om na te denken over wat nu echt belangrijk is. Zouden we in de sfeer van kerst, waar het om warmte, licht, samenzijn en familie gaat, ook als collega’s onder elkaar kunnen zeggen: ‘We zijn één grote familie, we zorgen voor elkaar en durven samen nee te zeggen als er te veel van onze beroepsgroep wordt gevraagd’? Moeten we deze tijd niet ook benutten om samen na te denken over wat nu écht belangrijk is als het gaat om patiëntenzorg?
 
We komen door deze crisis. Dat staat voor mij vast. Ondanks de beperkende maatregelen wens ik jullie fijne kerstdagen en een heel mooi 2021!
 
Mark Pul
Voorzitter

LHV meldpunt hulpmiddelenbeleid ZK online! Declareren Toekomstbestendige huisartsenzorg per 2021
Met ingang van 2021 gaat Zilveren Kruis een ander hulpmiddelen inkoopbeleid voeren. De levering van Diabetes-, Incontinentie- (inclusief katheters), Stoma-, Verbandmiddelen en Voedingspreparaten (kortweg DISVV) wordt ondergebracht bij landelijk leverende groothandels, en niet meer bij apotheken.
Lees verder »
We gaan moderniseren. Doet u mee met MOVE?
De LHV is een vereniging voor en van alle huisartsen. Alle leden zijn dus volwaardig en gelijkwaardig lid. Wij willen elke huisarts ondersteunen zodat hij/zij bevlogen zijn/haar werk kan doen en voldoende tijd heeft voor de patiënt. Daarnaast willen we dat alle huisartsen binnen de vereniging goed vertegenwoordigd zijn, inspraak hebben en betrokken zijn, zowel landelijk als regionaal.
Lees verder »
Oproep voor huisartsen: zoekt u een mentor? Meld u dan nu aan!
Als jonge huisarts ziet u naast het huisartsenwerk veel andere zaken op u afkomen. U krijgt te maken met praktische vraagstukken die in de huisartsenopleiding minder aan bod komen en die soms tot dilemma’s leiden.
Lees verder »
Bereikbaarheid LHV-bureau Noord-Nederland 24 december - 1 januari
Van 24 december tot en met 1 januari zijn wij telefonisch niet bereikbaar. Voor urgente zaken kunt u contact opnemen met LHV landelijk op telefoonnummer (085) 04 80 000. Voor niet-urgente zaken die kunnen wachten tot maandag 4 januari, kunt u ons per mail berichten.

Vanaf maandag 4 januari zijn we weer bereikbaar op telefoonnummer (085) 04 80 101 en per mail via noord-nederland@lhv.nl.  We wensen iedereen fijne feestdagen en een goed 2021!
Agenda
26 JAN 2021  
Grip op leidinggeven Utrecht
27 JAN 2021  
Wagro-café Zwolle Online-training
03 FEB 2021  
Lean coach Utrecht
16 MRT 2021  
Overtuigen en beïnvloeden voor bestuurders Utrecht
30 MRT 2021  
Lezen van beleidsdocumenten Utrecht
 
LHV-Huisartsenkring Zwolle/Flevo/Vechtdal
085 - 048 01 01  |  huisartsenkringzfv@lhv.nl  |  zfv.lhv.nl
Twitter Youtube
Lidnummer: 0046, u ontvangt deze email op h.vd.ploeg@lhv.nl
...